Fogápolás gyermekkorbanfoto_gyerek.jpeg

Fogmosás – nem lehet elég korán kezdeni!
Noha az éppen kibúvó tejfogak mosása nem tűnik könnyűnek izgő-mozgó kisbabánk esetében, nem árt minél korábban rászoktatni a fogmosásra. Ez kezdődhet például úgy, hogy az esti fürdetés részévé tesszük a fogmosást, akár játékként. Később a gyermek már maga is megpróbálhatja ezt, persze nem baj, ha mi magunk is segítünk a helyes mozdulatok elsajátításában. A lényeg az, hogy az ételmaradékon túl az ún. plakkot (foglepedéket) is eltávolítsuk, amely a fogfelszínen összegyűlt baktériumokból áll. Ezek a szénhidráttartalmú ételekből savat képeznek, amely megtámadja a tejfogak gyenge fogzománcát.

Az egészséges táplálkozás a fogakat is óvja!
Minél előbb szoktassa rá a gyermekét a bögréből ivásra. A cumisüvegből beömlő cukortartalmú folyadék nagyon gyorsan károsítja a tejfogakat. Napközbeni szomjoltásra elsősorban vizet adjunk, cukortartalmú, szénsavas italokat vagy gyümölcslevet csak étkezéshez kapjon a gyermek. Mindemellett pedig szoktassuk rá a gyermeket a rágásra: kapjon minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, ez nemcsak fogainak tesz jót, de megalapozza, hogy felnőttként is egészségesen táplálkozzon.

Fogorvos – két éves kortól!
A fentiek betartása mellett ajánljuk a rendszeres fogorvosi ellenőrzést is. Ez segít megelőzni a későbbi problémákat, s a gyermekfogorvos tanácsokkal szolgál a fogszabályozási kérdésekben is.

<< Vissza a tanácsokhoz

Készítette: ifocus