Tanácsok kivehető fogpótlást viselőknekA műfogsor tisztítása

Ugyanúgy, mint a szájban található fogakra, a fogpótlásokra is lepedék rakódik le, amely a szájnyálkahártya gyulladását, gombás fertőzését okozhatja. Ha lehetőség van rá, minden étkezés után távolítsa el szájából és tisztítsa meg a pótlást egy puha sörtéjű fogkefével vagy műfogsortisztító kefével.
Javasolt a fogatlan állcsontgerincet, a szájpadlást, a nyelvhátat és a még meglévő fogakat (ha van) is átdörzsölni.
Hetente egyszer műfogsortisztító tablettába beáztatni.

Használat

Az első néhány napban az új kivehető fogpótlás idegentest érzést okozhat, mely fokozott nyálképződéssel, ízérzészavarral, hangképzési zavarral és hányingerrel járhat. Ezen tünetek folyamatosan elmúlnak a pótlás használata során. A panaszok enyhítése érdekében szopogathat cukorkát, olvasson sokat hangosan a hangképzési zavar megszűntetése érdekében.


Az új fogsort újra meg kell tanulni hordani, megszokási folyamat segítségével válik funkcióképessé. Ehhez sok türelemre, nagy akaratra és együttműködésre van szükség. A fogsor megszokása hetekig, akár hónapokig is eltarthat.


Mivel a kivehető fogpótlások a szájnyálkahártya-csont alapzatra támaszkodnak, ezért előfordulhatnak fájdalmas kis sebek, feltörések a viselés közben. Ez különösen az első fogsor esetében, amikor a nyálkahártya-csont alapzat még nincs hozzászokva a viseléshez. Ebben az esetben vissza kell jönni és könnyen tudunk korrekcióval segíteni a nyálkahártya sebeken. Korrekcióra akár több alkalommal is szükség lehet.


Félévente a pótlás ellenőrzése szükséges. A folyamatos viselés, akár éjszaka, segítia megszokást.

Étkezés: a kivehető fogpótlások harapásra nem alkalmasak. Kis darabokat vegyen a szájába és egyenletesen eloszlatva örőlje.


Műfogsorrögzítők használata: jól elkészített pótlás esetében nincs szükség műfogsorrögzítőre. Használatával lerövidíthető a megszokási fázis, magabiztosabban fog beszélni és harapni. 


<< Vissza a tanácsokhoz

Készítette: ifocus